• Informacje na temat:

    120g maki na szklanki

Przepisy na temat: 120g maki na szklanki
  • Składniki: 1) 340g. mąki (2 szklanki), 2) 25g. drożdży, 3) 110 g. mleka (pół szklanki), 4) 90g. margaryny (ok.1/3 kostki), 5) 120 g. cukru kryształu (pół szklanki), 6) 4 żółtka, 7) 4 białka(...)). 2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie). 3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy...

  • ... ochota na coś innego ...

  • ...dr.„Oetkera”, 2) 2 i 1/3 szklanki mleka 2 proc. (580g.), 3) ¾ kostki masła (150g.), 4) ¼ kostki margaryny twardej (60g.), 5) 3/4 szklanki cukru pudru (120g.), 6) 4 i ½ łyżki rumu, 7) 1 tabliczka(...) o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC. Poncz: Bierzemy 1 ¾ szklanki wrzącej wody (450g.) i zaparzamy w niej czarną herbatę...

  • Kiedy zostaje nam mnóstwo białek, nie koniecznie trzeba robić bezy :)

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • jak chcecie zaczarować kogoś mega smacznym śniadaniem...;-) to polecam tą wersję jajek na miękko z kurkumą,masłem i pieprzem cayenne,w zestawie z małymi kawałkami dobrze wypieczonego grahama ;-)

  • Pyszny chlebek bez grama mąki!

  • Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w szklance"

Artykuły na temat: 120g maki na szklanki
  • Podróże kulinarne: Przystanek winogrona

    .... Składniki: 1 pierś indyka (ok 120g) / osoba 4 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu 20 listków szałwii 1 szklanka białego wina ½ szklanki wywaru z warzyw/ ew. bulion 1 szklanka mleka 10-15(...) nadziewany winogronami Danie główne prosto z Włoch. To lekkie danie główne pochodzi z Toskanii i może nas zadziwić swoim delikatnym smakiem. Umyta i wysuszona pierś z indyka, rozcięta wcześniej na...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Wielkanoc to czas pełen radości – także na naszych świątecznych stołach, które w tym czasie wypełniają kolorowe pisanki, pyszne, warzywne sałatki, ale także – oryginalne wypieki, na które przez cały rok czeka z niecierpliwością cała rodzina. Fot. materiały prasowe Babki, mazurki, serniki, makowce i torty - to właśnie one już za kilka dni będą podbijać nasze podniebienia! By smakowały wyśmienicie, do ich przygotowania wykorzystajmy sprawdzone już przepisy - tylko wtedy świetnie się udadzą....

  • Już wiemy, jakie przekąski szykujecie dla siebie i swoich bliskich na piknikowe wypady za miasto. Dzięki Wam poznaliśmy mnóstwo cudownych przepisów oraz fantastycznych pomysłów na słodkie - nie tylko słodkie przekąski. Dostaliśmy od Was setki zgłoszeń, bardzo ciężko spośród nich było wybrać jedynie pięć. Po licznych debatach jednak udało nam się wyłonić zwycięzców. Wszystkim ogromnie dziękujemy za przesłane do nas odpowiedzi. Jeśli nie udało Wam się wygrać w tym konkursie, to...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie,...

  • Lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”! Fot. 123RF/Picsel Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie. Przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy! Weekend to idealny moment na przygotowanie słodkiego śniadania, z którego wszyscy domownicy, zarówno ci mniejsi jak i dorośli będą zadowoleni. Bowiem śniadanie wpływa na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zostało udowodnione przez dietetyków, że osoby, które nie zaczynają poranka śniadaniem...