• Informacje na temat:

    120 g cukru szklanek

Przepisy na temat: 120 g cukru szklanek
  • Sernik waniliowy

    Składniki na spód: 30 dag mąki, 20 dag margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu, opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml kremówki, 3 jajka, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

  • najlepsze jakie do tej pory smażyłam

  • .... Do innego naczynia wsypujemy 200g mąki i kostkę drożdży. Następnie zalewamy to szklanką wody i czekamy 1 godzinę. Dodajemy półtorej szklanki cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ugniatamy ręcznie i wykładamy na stolnicę. Dopiero teraz wgniatamy w ciasto rodzynki i formujemy dowolny kształt. I wkładamy do piekarnika (120 stopni C). Piec ma się dotąd, aż zrobi się koloru miodowego. W tym czasie...

  • Jako, iż piernik musi dojrzeć warto go wkrótce przygotować, aby był smakowity na święta!

  • Składniki: Ciasto: 120 g masła, 2 jajka, 100 g cukru, 100 ml ajerkoniaku, 160 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 80 g czekolady. Masa: 8 łyżeczek żelatyny, 250 g mrożonych lub świeżych jagód, 6 łyżek ajerkoniaku, 100 g cukru, cukier waniliowy, 350 g twarogu, 350 ml śmietany. Polewa: 250 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru.

  • Domowy syrop karmelowy

    ...1. W 60 ml wody rozpuść, podgrzewając, szklankę cukru. Następnie podnieś temperaturę i gotuj. Gdy syrop się zezłoci, wyłącz ogień. Odsuń się jak najdalej od garnka, dodaj 1/4 ze 120 ml wody i razu odsuń rękę, bo syrop się wzburza i pryska. 2. Wymieszaj go łyżką z długą rączką. Tak samo stopniowo dodaj resztę wody. Ostudzony syrop wlej do słoika.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w szklance"

  • Z kruszonką

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 400 g mąki  120 g cukru 200 g zimnego masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g) cukier waniliowy (opakowanie) szczypta soli. Dodatkowo:  700 g oczyszczonego rabarbaru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na...

  • Pyszne, zdrowe zdrowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru - nada się dla wszystkich mających problemy z glikemią - zawarty w ciasteczkach erytrol jest słodzidłem, które nie ma kalorii i nie wpływa na poziom cukru i insuliny

Artykuły na temat: 120 g cukru szklanek
  • Szklanka wody - na zdrowie!

    Pić, ale ile?   Woda jest dla nerek jak paliwo, które dodaje im energii i siły do działania. Według zaleceń powinniśmy wypijać około 2-3 litrów dziennie, co w przeliczeniu daje nam 8-12 szklanek(...) w marszowym tempie  Regularnie wykonuj badania poziomu cukru we krwi, szczególnie jeśli jesteś w grupie ryzyka Mierz ciśnienie tętnicze - pamiętaj, że prawidłowe ciśnienie wynosi

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie że jest to niezwykle trudne. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. Oto kilka produktów, które będą doskonałą alternatywą dla białego cukru. Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne...

  • ciasto bezowe z jabkami.

    ...składniki na ciasto: jedna cała szklanka i jeszcze pół  szklanki mąki przennej, dwa jaja, łyżeczka,  proszku do pieczenia,  trzy łyżki śmietany 18% pół szklanki cukru, 1/2 kostki Kasi miękkiej(...) łyżką i też wysypuje, robię nie wielkie wgłębienie w mące i wbijam dwa jaja, dodaje malutką łyżeczkę proszku do pieczenia, dodaje trzy łyżki śmietany 18%, wsypuje pół szklanki cukru i 1/2 kostki...

  • Deser musi być słodki. Ale czy jego słodycz zawsze musi pochodzić z niepolecanego przez dietetyków cukru? Niekoniecznie i dobrze wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania zdrowych słodkości opanowali do perfekcji. Oto ich najciekawsze pomysły. Fot. 123RF Któż z nas nie ma czasami ochoty na kawałek pysznego ciasta? Jednak z drugiej strony, będąc na wiecznej diecie, martwimy się kaloriami. Na szczęście zawsze możecie liczyć na pomoc naszych użytkowników, którzy dzielą się...

  • Ciasto:250 g mąki; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 2 żółtka; 120 g cukru pudru; 0,25 łyżeczki soli. Białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały do dekoracji.

  • Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę. Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom. W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania...

  • Czym ugasić pragnienie

    Wiesz, że latem trzeba pić więcej. Ale dwa litry wody dziennie? To przesada. Dlatego częściej kupujesz kolorowe owocowe napoje. Tymczasem lekarze przed nimi przestrzegają, bo zwykle zawierają dużo cukru i sztuczne dodatki. Na szczęście pojawiła się orzeźwiająca alternatywa. Czy modne naturalne lemoniady, soki i koktajle są zdrowsze? Sprawdzamy z dietetyczką Agnieszką Piskałą.

  • W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą. W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a...

  • Makowiec

    Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

  • Wyobraźmy sobie sytuację, kiedy wchodzimy do sklepu. Zatrzymujemy się przed regałami pełnymi ulubionych napojów, cukierków i innych słodyczy. Już sięgamy po nasz ulubiony produkt, a nagle, tuż obok niego, z rzędu opakowań wyłania się ten sam, jednak inny - opatrzony etykietką „bez cukru”. Fot. 123RF Ta sama firma, ten sam produkt i jego dwie wersje: z cukrem i bez. Którą wybierzemy? Jeśli dbamy o linię lub po prostu chcemy porównać tradycyjną wersję z tą „zdrowszą", wybierzemy opakowanie z...