• Informacje na temat:

    120 g cukru

Przepisy na temat: 120 g cukru
  • Pyszny sernik

    Ciasta na zimno, niewymagające pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych oraz początkujących kucharzy. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny sernik za zimno. Jego przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut, choć warto pamiętać, że zanim go podamy gościom, powinniśmy chłodzić ciasto przez ok. 120 minut.

  • najlepsze jakie do tej pory smażyłam

  • Sernik waniliowy

    Składniki na spód: 30 dag mąki, 20 dag margaryny, pół szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu, opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml kremówki, 3 jajka, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

  • Jako, iż piernik musi dojrzeć warto go wkrótce przygotować, aby był smakowity na święta!

  • Składniki: Ciasto: 120 g masła, 2 jajka, 100 g cukru, 100 ml ajerkoniaku, 160 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 80 g czekolady. Masa: 8 łyżeczek żelatyny, 250 g mrożonych lub świeżych jagód, 6 łyżek ajerkoniaku, 100 g cukru, cukier waniliowy, 350 g twarogu, 350 ml śmietany. Polewa: 250 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 50 g cukru.

  • Przepis na kultowy włoski deser, tym razem bez cukru

  • Barszcz z grzybkami i śliwkami

    Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru.

  • Dzisiaj u mnie mini pączusie z buraków i odrobiną orzecha włoskiego. Cukru użyłam tylko do rozpuszczenia drożdży, wystarczyła słodkość buraka.

  • .... Do innego naczynia wsypujemy 200g mąki i kostkę drożdży. Następnie zalewamy to szklanką wody i czekamy 1 godzinę. Dodajemy półtorej szklanki cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ugniatamy ręcznie i wykładamy na stolnicę. Dopiero teraz wgniatamy w ciasto rodzynki i formujemy dowolny kształt. I wkładamy do piekarnika (120 stopni C). Piec ma się dotąd, aż zrobi się koloru miodowego. W tym czasie...

  • Austriacki przysmak w wersji bez cukru - słodzony stewią

Artykuły na temat: 120 g cukru
  • Zapobiegamy wahaniom cukru

    ...120 min ma mierzony poziom cukru. Nie ma powodu do obaw, gdy wynik nie przekracza 140 ml/dl. Tych produktów unikaj! Przy spadku cukru nie sięgaj po: ✔ mleczną czekoladę, słodycze, ✔ słodkie owoce(...)Proste zmiany w jadłospisie ✔ Wybieraj produkty o tzw. niskim indeksie glikemicznym , czyli takie, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. ✔ Jedz regularnie małe porcje co...

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie że jest to niezwykle trudne. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. Oto kilka produktów, które będą doskonałą alternatywą dla białego cukru. Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne...

  • Cukier znajdziemy w produktach, które pozornie są zdrowe

    ...powtarzać określone czynności i w ten sposób powstaje uzależnienie. Jakie są skutki nadużywania cukru - poza tymi oczywistymi jak nadwaga?  - Cukier, który spożywamy w codziennej diecie, zamienia się w organizmie w glukozę, która jest niezbędna do pracy mózgu. Narząd ten potrzebuje stałego dopływu glukozy w ściśle określonych ilościach. Zbyt niski, a także zbyt wysoki poziom cukru we krwi...

  • Deser musi być słodki. Ale czy jego słodycz zawsze musi pochodzić z niepolecanego przez dietetyków cukru? Niekoniecznie i dobrze wiedzą o tym użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania zdrowych słodkości opanowali do perfekcji. Oto ich najciekawsze pomysły. Fot. 123RF Któż z nas nie ma czasami ochoty na kawałek pysznego ciasta? Jednak z drugiej strony, będąc na wiecznej diecie, martwimy się kaloriami. Na szczęście zawsze możecie liczyć na pomoc naszych użytkowników, którzy dzielą się...

  • Ekspert: Całkowita rezygnacja z cukru nie jest dla nas dobra

    Któż z nas nie lubi słodkiego? Okazuje się, że całkowita rezygnacja z cukru wcale nie jest taka dobra. "Cukru możemy zjeść tyle, ile jesteśmy w stanie go spalić" - przekonuje PAP Life prof. Iwona Wawer i podkreśla, że to nie cukier nam szkodzi, a jego nadmiar.

  • Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę. Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom. W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania...

  • Spacerem po Chinatown

    W całym Nowym Jorku mieszka ponad 800 tys. Chińczyków, na Manhattanie, przede wszystkim w Chinatown i East Harlem, ok. 120 tys. Stanowią ogromną, różnorodną społeczność, z lokalnymi telewizjami, prasą w kilku odmianach chińskiego i ze zróżnicowanymi tradycjami.

  • W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą. W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a...

  • Produkty, które wydają się być zdrowe...

    ...jogurtu to ok. 90 - 120 kcal, gdzie jeden lód to często ponad 200 kcal. Niestety, małą kaloryczność jogurtu zabijają dodatki, które zawsze dobieramy. Wtedy mrożony jogurt potrafi mieć nawet 800 kcal(...) porównywalna jak cukru spożywczego w innych napojach słodzonych. Wartość energetyczna 1 litra to około 400 kcal, a więc jedna piąta dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka...

  • Wyobraźmy sobie sytuację, kiedy wchodzimy do sklepu. Zatrzymujemy się przed regałami pełnymi ulubionych napojów, cukierków i innych słodyczy. Już sięgamy po nasz ulubiony produkt, a nagle, tuż obok niego, z rzędu opakowań wyłania się ten sam, jednak inny - opatrzony etykietką „bez cukru”. Fot. 123RF Ta sama firma, ten sam produkt i jego dwie wersje: z cukrem i bez. Którą wybierzemy? Jeśli dbamy o linię lub po prostu chcemy porównać tradycyjną wersję z tą „zdrowszą", wybierzemy opakowanie z...