• Informacje na temat:

    12 g drożdży ile to jest

Przepisy na temat: 12 g drożdży ile to jest
Artykuły na temat: 12 g drożdży ile to jest
  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Co prawda polskie maliny smakują tak dobrze, że można jeść je bez dodatków., my jednak zdecydowaliśmy się zaproponować wam kilka wyjątkowych przepisów, które pokażą wam zupełnie nowe oblicze tych pysznych owoców. Fot. 123RF Sezon malinowy w pełni. W większości ogródków krzaczki już zaczerwieniły się dzięki tym słodkim owcom. Czas więc wykorzystać ten smakowity dar natury. W jaki sposób? To już podpowiedzą nam użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania potraw z malinami opanowali do...

  • Cygańska ballada

    ...najtrudniejsze metrum flamenco liczone na 12. Gitara jest tylko dodatkiem  do zachrypniętego głosu artystki. Momentami jej głęboki śpiew przechodzi w zawodzenie. Im intensywniejsze emocje na scenie(...) porodówkę. Zaglądamy do laboratorium in vitro  i na wyposażony w ogromny aparat rentgenowski hippiczny OIOM. Tu trafiają konie po wypadkach. Clou wizyty jest jednak show  na maneżu: ujeżdżanie, jazda...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Smakowe świadectwa dojrzałości

    ...edukacja zaczyna się po maturze, to chyba wszyscy przyznają, że na niej się nie kończy. A ponieważ edukacja smakowa w naszej kulturze, o ile w ogóle istnieje, jest zjawiskiem marginalnym, wypadałoby(...)Edukacja zaczyna się po maturze - tak uważam, choć z pewnością jest to kontrowersyjny pogląd oparty nie tylko na moich doświadczeniach. Sformułowałem go na podstawie obserwacji upodobań kulinarnych...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Wielkanocne potrawy ze Śląska

    ...tyle części, ile jest kawałków wędzonki lub kiełbasy. Rozwałkuj. Na każdą część ciasta połóż wędlinę i owiń. Chlebki ułóż na natłuszczonej blasze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj(...) pastą. Jajka udekoruj np. szczypiorkiem oraz rzeżuchą. Kołocz z kruszonką Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 3 dag drożdży, 2/3 szkl. mleka, 8 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, olejek waniliowy...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...