• Informacje na temat:

    100 g mąki ile to szklanek

Przepisy na temat: 100 g mąki ile to szklanek
Artykuły na temat: 100 g mąki ile to szklanek
  • 18 dietetycznych gwiazd. Jesz, ile chcesz i... chudniesz!

    ...kalorii - 70-80 kcal w 10 dag (niepolane tłuszczem!) Filet rybny 0,8 ED, najlepszy jest z dorsza - jego kaloryczność nie przekracza 80 kcal w 10 dag. Tłuszcz rybi jest zdrowy i nie tuczy! Banan 0,9 ED(...) (polecamy szynkę gotowaną lub z indyka, gdyż w 10 dag zawiera nie więcej niż 100 kcal). Jako dodatek - zioła. Tofu 1,1 ED i ma 110 kcal w 10 dag. Zawiera wysokowartościowe białko roślinne, więc syci...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Licz z nami kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami zastanawiasz się czasem ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku? Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki dobrze jest wiedzieć czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

  • Mięso drobiowe wygrywa wyścig popularności w porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną. Jest delikatne, pożywne i niedrogie. Można je przyrządzać na wiele sposobów. To właśnie jego wszechstronność, została wykorzystana w przepisach. Mamy w książce wiele pomysłów na przygotowanie mięsa z kurczaka lub indyka, ale nie tylko. Znajdziemy tu też sposób na pyszną kaczkę, czy pasztet z gęsi. Mięso z drobiu, dzięki temu, że jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Szczególnie chętnie jest polecane w kuchni...

  • Policz swoje kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami, zastanawiasz się czasem, ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku?

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Słodki początek dnia

    ...przygotowania naleśników głosi: tyle mąki, ile płynu (mleka i wody). Jeśli przygotowujemy naleśniki z dwóch szklanek mąki, dolewamy do niej jedną szklankę chłodnej wody i mleka. By były bardziej(...) częściej musimy zdać się na te gotowe. Jak je wybrać spośród szerokiego wachlarza propozycji? Dietetycy radzą, by kupować te, które zawierają nie mniej niż 35 g owoców zużytych do przygotowania 100

  • Liczba otyłych osób podwoiła się od lat 80. XX wieku. Wszystko przez brak ruchu i coraz wymyślniejsze, dostępne w każdym momencie bomby kaloryczne. Jakiego jedzenia się absolutnie wystrzegać, aby uniknąć plagi XXI wieku? 1. Majonez Z pozoru majonez wydaje się całkiem niewinny. Przecież zawiera mniej tłuszczu niż margaryna, olej czy masło, a ma taki niebiański smak. Ale uwaga: Na 100 gramów majonezu, zwykle około 80 gramów to czysty tłuszcz. Problem z majonezem jest taki, że nakładamy go na...

  • Szpinakowe sakiewki

    ...min.   Do mięsa dodaj zmieloną kolendrę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz natkę. Mieszając dłonią, stopniowo dolewaj ciepłą wodę (50-100 ml), tyle ile wchłonie mięso (konsystencja powinna(...)Sposób przygotowania:  Wlej olej do umytego szpinaku i rozdrobnij go blenderem na gładki mus. Do przesianej mąki dodaj 1 łyżeczkę soli oraz mus szpinakowy. Stopniowo dolewając bardzo ciepłą wodę...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...