• Informacje na temat:

    10 dkg maki

Przepisy na temat: 10 dkg maki
  • ...10 dkg sera edamskiego, 0,5 litra mleka, 0,5 litra wody, 5 dkg cebuli, 100 ml śmietany, 3 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz, kminek. Czas przygotowania - ok. 25 minut, z czego 15 samego gotowania.

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • ...10 dkg przecieru pomidorowego lub 50 dkg przetartych świeżych pomidorów, mała cebula, dwa ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, litr wody, łyżka śmietany, pieprz, cukier, sól.

  • ... ochota na coś innego ...

  • Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Bigos z papryki - przysłała Mieczysława

    ...1 kg czerwonej papryki, 10 dkg fasoli perłowej, 25 dkg kiełbasy, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.

  • Expresowy przepis dla smakoszy serników.

  • ...1 kg mąki, paczka otrąb pszennych prażonych, paczka drożdży (10dkg), 4-5 szklanek letniej wody, łyżka cukru, łyżka soli, słonecznik 5-10 dkg (wg uznania).

  • Tort przedstawia jedynkę i podkowę. Tort z trzema różnymi biszkoptami i kremami. Tort z owocami i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na bal urodzinowy dla wnuczki mojego brata,dla miłośniczki koni.

Artykuły na temat: 10 dkg maki
  • ...25 dkg mąki; 4 dkg drożdży; szklanka mleka; 10 dkg masła; 10 dkg cukru; 10 dkg migdałów; pół laski wanilii; 3 jajka.

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy przegląd potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/Picsel Wyszukane, smaczne i szybkie... Zaczynamy nieco przewrotnie, bo potrawą, której przygotowanie zajmuje dobę. Gdzie jest haczyk? W kuchni spędzimy nie więcej jak kwadrans, a resztę zrobi za nas czas. Proponujemy kremowy serek do kanapek, na bazie mleka. Kliknij!...

  • ...24 żółtka; ćwierć szklanki mleka; 6 dkg drożdży; 25 dkg mąki; 20 dkg cukru; 10 dkg masła; pół laski wanilii; 5 dkg rodzynek; szczypta soli.

  • Wyjątkowe okazje wymagają równie wyjątkowych wypieków. Jeśli chcecie przygotować spektakularny tort, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Smaker świętuje 10 urodziny! Mamy mnóstwo powodów do radości, dlatego chcielibyśmy zaprosić Was do wspólnego świętowania. Ponieważ taka okazja nie trafia się często, postanowiliśmy maksymalnie przedłużyć naszą urodzinową imprezę. Świętować będziemy aż 10 miesięcy, w czasie których zaprezentujemy wam najpopularniejsze przepisy w...

  • Mazurek kajmakowy

    Ciasto: 30 dkg mąki; 10 dkg cukru pudru; 20 dkg masła; 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej; żółtko. Masa: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła. Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich; rodzynki; daktyl; masa marcepanowa.

  • Rozpoczynamy wielkie świętowanie urodzin Smakera. Zapraszamy Was do wspólnej zabawy! Fot. 123RF/Picsel Chociaż trudno w to uwierzyć, Smaker ma już 10 lat! Dokładnie tyle czasu upłynęło od dnia, kiedy w naszym serwisie pojawił się pierwszy przepis. Od tamtej pory nieustannie zaskakujecie nas swoją pasją kulinarną, zaangażowaniem oraz wyjątkowymi pomysłami. Smaker nie byłby taki sam, gdyby nie Wy - osoby, które codziennie go współtworzą. To właśnie dzięki Wam udało nam się zebrać ogromną...

  • Ciasto: 30 dkg mąki; 10 dkg cukru pudru; 20 dkg masła; 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej; żółtko. Masa: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła. Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich; rodzynki; daktyl; masa marcepanowa.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Kurczak po myśliwsku

    Kurczak (ok.1,5 kg); 10 dkg słoniny; 10 dkg tłustej szynki; cebula; listek laurowy; kilka ziarenek ziela angielskiego; łyżeczka jałowca; kieliszek białego wina; pieprz; sól; łyżeczka przypraw do zup; łyżeczka soku z cytryny; łyżka posiekanej natki pietruszki; łyżka masła; łyżeczka mąki.

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...