• Informacje na temat:

    1 szklanka ile mąki

Przepisy na temat: 1 szklanka ile mąki
  • Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego jak je skomponujemy, zależeć będzie, ile nabierzemy energii do działania, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszne tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym...

  • Kiedy zostaje nam mnóstwo białek, nie koniecznie trzeba robić bezy :)

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!

  • Pyszny chlebek bez grama mąki!

  • Ciasteczka budyniowe - przysłała Liwia

    Przyrządzanie Do miski wsypać cukier, budyń, sodę, mleko, masło i jajka. Wszystko połączyć ze sobą, następnie dodać tyle mąki ile wchłonie ciasto, tak aby dało się rozwałkować. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką ciasteczka. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, piec w 150 stopniach ok. 20 min. Ciasteczka można ponakłuwać widelcem.

  • Pyszne urozmaicone ciasto

  • Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanek); 250 ml wody lub mleka; 1 łyżka masła; sól; ewentualnie 1 jajko. Farsz: 800 g kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 1 cebula; 100 g masła; 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • Ciasto z jabłkami Siostry Anastazji

    Ciasto ucierane Składniki: 5 jaj margaryna - tyle, ile waga jaj cukier - tyle, ile waga jaj mąka - tyle, ile waga jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto biszkoptowe Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki...

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

Artykuły na temat: 1 szklanka ile mąki
  • 18 dietetycznych gwiazd. Jesz, ile chcesz i... chudniesz!

    ...kalorii - 70-80 kcal w 10 dag (niepolane tłuszczem!) Filet rybny 0,8 ED, najlepszy jest z dorsza - jego kaloryczność nie przekracza 80 kcal w 10 dag. Tłuszcz rybi jest zdrowy i nie tuczy! Banan 0,9 ED(...) chroni przed napadem wilczego głodu. Ciemny chleb 1,9 ED (grahamka lub 2 kromki pełnoziarnistego chleba to ok. 200 kcal). Wybieraj chleby z mąki żytniej oraz na zakwasie (zaczynie), są bogate...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...sezonowe i lokalne ✣ Zbożowe produkty pełnoziarniste, w tym m.in. pieczywo i makarony z mąki z pełnego przemiału, brązowy ryż, kasze ✣ Rośliny strączkowe, świeże i suszone ✣ Białka jajek, odtłuszczony(...) zawartością soli ✣ Gorzka czekolada, mała ilość (np. 2-3 kostki dziennie) ✣ Dżemy i marmolady bez cukru, syrop klonowy ✣ Czarna herbata Jedz od czasu do czasu GRUPA 3 ✣ Produkty zbożowe z białej mąki...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....

  • Otwórz puszkę tuńczyka

    Zrób to, gdy nie masz pomysłu, co podać. Popatrz, ile zyskujesz możliwości!

  • Właśnie wróciłem z dość dalekiej podróży, zmęczenie samo wciskało się pod powieki, ale było dość skutecznie pokonywane przez głośne pomruki pustego żołądka. Nie ma szans, nie odpocznę, jeśli czegoś nie zjem. Na szczęście z pomocą przyszedł Mecenas, który postanowił wyciągnąć mnie na lekki, niedzielny obiad. Tym razem postanowiliśmy wybrać miejsce według bardzo prostego klucza - jakaś nowa, niedroga i ładna knajpka. W Krakowie na kulinarnej mapie w ostatnich tygodniach pojawiły się dwa...

  • Odstaw cukier w trzy dni

    Ile razy chciałaś rzucić słodycze i nic z tego nie wyszło? Nie obwiniaj siebie, bo cukier uzależnia. Musisz więc go przechytrzyć. Spróbuj, tym razem się uda!

  • Oddajemy w wasze ręce pierwszy numer bezpłatnego Magazynu Smaker. Tematem tego wydania jest jesień. Zapraszamy do lektury! Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn Nasz Magazyn stworzyliśmy dla was i z myślą o was, dlatego poza masą smakowitych przepisów i porad, znajdziecie w nim również ciekawe artykuły związane z szeroko rozumianym, kulinarnym lifestylem. W końcu miłość do dobrego jedzenia niejedno ma imię i to będziemy starali się wam pokazać na łamach naszego Magazynu. W tym...

  • Licz z nami kalorie

    Każda kobieta pragnie zachować zgrabną i szczupłą figurę. Pałaszując w pośpiechu śniadanie przed wyjściem do pracy lub objadając się wieczorami zastanawiasz się czasem ile pochłaniasz kalorii w spożywanym posiłku? Aby rozsądnie pomóc sobie w utrzymaniu odpowiedniej sylwetki dobrze jest wiedzieć czy właściwie pokrywamy potrzeby energetyczne naszego organizmu.

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...