• Informacje na temat:

    1,5 kg rabarbaru

Przepisy na temat: 1,5 kg rabarbaru
  • Roladki wieprzowe z rabarbarem

    Składniki: 3 marchewki 4 cebule 2 łodyżki selera naciowego 3 kromki białego pieczywa 9 łyżek oleju Sól, pieprz 4 białe kiełbaski 6 gałązek szałwii 1,5 kg wieprzowiny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu 250 ml wytrawnego wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 laska wanilii 3 jabłka 700 g rabarbaru 1 łyżka śmietany Przygotowanie...

  • Orzeźwiająca, wiosenna i pyszna oczywiście lemoniada rabarbarowa - świetnie gasi pragnienie w coraz to cieplejsze dni :)

  • Keks inny niż wszystkie

    Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki mąki 30 dag śmietany 12 proc. 6 dag masła 35 dag rabarbaru łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli szklanka brązowego cukru skórka z cytryny cukier waniliowy Przygotowanie: 1 Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, łyżeczką cynamonu, sodą, solą. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj z niej skórkę. Masło...

  • Przyszedł czas na przepisy z rabarbaru.

  • Rolada twarogowo-rabarbarowa

    Składniki: 3 jajka, 12,5 dag mąki, 20 dag + 1 łyżka cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 5 dag płatków migdałów, 60 dag rabarbaru, 200 ml soku pomarańczowego, 1 cukier wanilinowy, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag twarogu, laska wanilii, 20 dag śmietany kremówki, cukier puder.

  • Wypróbowany przepis na "Schab pieczony z kością - w 1,5 godziny"

  • Szparagi z sosem rabarbarowo-winnym

    ...  Składniki: 1 kg małych ziemniaków Sól 1,5 kg białych szparagów Cukier 3 łyżki masła 250 g rabarbaru 0,25 l czerwonego wina 3 łyżki konfitury porzeczkowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pieprz 500 g szynki w plasterkach Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Szparagi obrać, odciąć zdrewniałą końcówkę. Gotować...

  • Rabarbar- kto nie pamięta jego smaku z dzieciństwa?

  • Biesiada na trawie

    ...ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 50 g masła, 2 łyżki wody, 1/2 łyżki soli. Im bardziej naturalne składniki, tym tarta będzie wyjątkowo smaczna. Zaczynamy od kruchego(...) wykałaczek. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw kurczaka, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i nakryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię i zwiększ na 10

  • Przepis na kompot z rabarbaru jest jednym z tych przepisów, który mi się zawieruszył gdzieś pomiędzy innymi zdjęciami potraw. Odkopany z czeluści komputera w końcu doczekał się swojej publikacji.Kompot z rabarbaru jest bardzo orzeźwiający, idealny do zaspokojenia pragnienia na upalne dni. Po przygotowaniu należy go przechowywać w lodówce, inaczej bardzo szybko może się zepsuć. Jego smak można dodatkowo podkreślić świeżymi listkami mięty lub bazylii.

Artykuły na temat: 1,5 kg rabarbaru
  • Wiosna na talerzu

    ...uformuj cztery placuszki z polenty o grubości ok. 1,5 cm. Wystudź. 3. Ricottę wymieszaj z odrobiną soli, skórką z cytryny i oliwą z pierwszego tłoczenia. 4. Jeśli używasz świeżych karczochów(...) kompozycję. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut + 120 minut suszenia bezy Składniki: 2 szklanki truskawek, 2 łodygi rabarbaru, sok i skórka...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Tarta owocowa zdobiona kratką

    ...trochę mąką, rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 33 cm. Ciastem wyłóż formę na tartę, robiąc wystający brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości około 1,5 cm.  Ciasto...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Gofry gryź!

    ...i pistacjami.  Gofry z lodami z masła orzechowego i czekoladą (na 10 gofrów) Czas przygotowania: gofry 3,5 godziny + noc; lody 4 godziny Poziom trudności: 3 Na gofry: 125 ml ciepłego mleka, 1,5(...) i korniszonami. Kukurydziane gofry z kurczakiem, miodem i pikantnym sosem (na 10 gofrów) Czas przygotowania: 1,5 godziny Poziom trudności: 2 Na gofry: 225 g mąki pszennej, 170 g polenty...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    ...do niego mąkę z wodą. Mieszaj chwilę energicznie, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną. Farsz do pierogów z rabarbarem 500 g rabarbaru cukier do(...)). Przykryj i duś, aż boczek, karkówka i szynka puszczą "sok". 4. Gotuj przez 1-1,5 godz. na wolnym ogniu. 5. Cebulę podsmaż na maśle. 6. Ugotowane mięso i warzywa utrzyj blenderem. 7. Dodaj cebulę, sól...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Sylwia Wiesenberg radzi, co robić, by schudnąć

    ...kondycję z Sylwią! „Tonique. Energy Mat” Na płycie znajdziesz 1,5 godziny ćwiczeń, podzielonych na dwie części – dla początkujących i zaawansowanych (Empik, ok. 23 zł). Wypróbuj przepisy Sylwii(...), 4 łodygi rabarbaru, 500 g sera mozzarella, sałata, 2 cykorie, oliwa, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól Przygotowanie: pokrojone w cząstki buraki skrop oliwą, posól, piecz ok. 40 minut w temp...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...